Over ons

Oorsprong Métisse® isolatie

In 2005 starten Vernooij Textile Recyclers en Le Relais met de ontwikkeling van een isolatiemateriaal van oude kleding wat in 2007 als het product Métisse® de Franse markt betreedt. Drie jaar later wordt Métisse® door VRK Isolatie in Nederland en België geïntroduceerd. VRK ontstaat door een samenwerking tussen Vernooij Textile Recyclers, het Franse Le Relais en Stichting KICI (nu Symany). Inmiddels levert VRK Métisse® isolatie in veel Europese landen. Le Relais draagt nu volledig zorg voor de productie van Métisse® en heeft hiervoor in 2012 een compleet nieuwe fabriek gebouwd.

Inzameling & uitsortering kleding

De aandeelhouders van VRK isolatie bevinden zich alle 3 al jaren in de textiel industrie. Zij zamelen kleding in en sorteren dit uit. De inzameling vind onder andere plaats door middel van kledingcontainers in verschillende gemeentes, huis aan huis inzamelingen & textiel van bedrijven. Het uitsorteren wordt voornamelijk gedaan door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. De herdraagbare kleding wordt nog zo lang mogelijk in levensomloop gehouden om de levensduur te verlengen. Enkel de kapotte (& niet draagbare) kleding wordt gebruikt voor de productie van Métisse® isolatie. Voorheen werd deze kleding afgestort of verbrand. Hierdoor wordt van een afvalstroom een mooie en duurzame oplossing gevonden.

Productie

De productie van Métisse® vind plaats in de buurt van Lille (Frankrijk). De ingezamelde kleding wordt kapot getrokken zodat er zo lang mogelijke vezels overblijven. De samenstelling en de structuur van Métisse® (lange katoenen vezels) garanderen een uitstekende thermische en akoestische prestatie. Hierna worden alle knopen en ritsen en dergelijken verwijderd. De vezels worden behandelt met een minerale brandvertrager. Hierna wordt de katoen samen met een gerecycled polyester (van ingezamelde kleding) in een oven aan elkaar gesmolten. Dit samensmelten gaat op 110°C waar traditionele isolatiematerialen moeten verwarmen van 600°C tot 1200°C. Als laatste wordt de isolatie verpakt in een pak met platen of opgerold als rol.

Deze website maakt gebruik van cookies.